Βήμα-16 απομακρυσμένος έλεγχος του server

Submitted by johnknowhow on Δευ, 10/15/2018 - 21:04
control

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ SERVER ΜΟΥ

Ωραία αφού έχετε κάνει όλα τα υπόλοιπα και λειτουργούν άψογα !!!! ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με τον server μας.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟΝ SERVER ΜΟΥ ΣΤΙΣ 07:00 ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΝΩ ΣΤΙΣ 2:00

Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο νόημα δηλαδή το να κλείνεις και να ανοίγεις καθημερινά τον server σου αλλά θα εξετάσουμε την περίπτωση που κάποιος για τους δικούς του λόγους θέλει να το κάνει.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α  αυτόματο άνοιγμα και αυτόματο κλείσιμο

Για την περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε έναν προγραμματιστή ρεύματος και το πρόγραμμα webmin.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ : Σε προηγούμενη ενότατα ''Ρυθμίσεις στο BIOS " θυμίζω οτι αλλάξαμε μία ρύθμιση έτσι ώστε ο υπολογιστής όταν είναι τελείως κλειστός και πάρει ρεύμα τότε να ξεκινά.Αυτή η ρύθμιση βασικά αφορά τις διακοπές ρεύματος έτσι ώστε ο υπολογιστής σε ενδεχόμενη διακοπή να ξεκινά μόνος του.Αυτό ακριβώς θα κάνουμε με τον προγραμματιστή ,θα τον προγραμματίσουμε να δίνει ρεύμα στον server στις 07:00 και να κόβει το ρεύμα στις 3:00.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ : Με την βοήθεια του προγράμματος webmin δημιουργούμε μία cron εργασία και με την εντολή shutdown ο server μας κλείνει στις 02:00 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ : Το έχω δοκιμάσει και λειτουργεί καλά αλλά κάποια στιγμή το τροφοδοτικό άρχισε να παραπονιέται κατά την εκκίνηση οπότε και δεν συστήνω αυτή την μέθοδο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β  αυτόματο άνοιγμα και αυτόματο κλείσιμο

Για την περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τις ρυθμίσεις του BIOS του server και το πρόγραμμα webmin.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ : Εάν είσαι τυχερός τότε το δικό σου BIOS υπάρχει περίπτωση να έχει ρυθμίση για αυτόματη εκκίνηση .

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ : Με την βοήθεια του προγράμματος webmin δημιουργούμε μία cron εργασία και με την εντολή shutdown ο server μας κλείνει στις 02:00 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ :Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί το δικό μου Bios δεν έχει τέτοια ρύθμιση και πραγματικά δεν είμαι και σίγουρος ότι υπάρχει bios με τέτοια ρύθμιση.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ  χειροκίνητο άνοιγμα και αυτόματο ή χειροκίνητο κλείσιμο

Για την περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα webmin,το πρόγραμμα WolOn και το πρόγραμμα juiceSSH

Με την προυπόθεση οτι ο server βρίσκεται σε κατάσταση hibernate :

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ :

  • Πατώντας ένα οποιοδήποτε πλήκτρο στο πληκτρολόγιο του server.
  • Με το πρόγραμμα  WolOn  από το κινητό μας.Αυτό μπορεί να γίνει τόσο από το τοπικό δίκτυο (lan) όσο και από απομακρυσμένο δίκτυο(wan).

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ :

  • Με την βοήθεια του προγράμματος webmin δημιουργούμε μία cron εργασία και με την εντολή pm-hibernate ο server μας κλείνει στις 02:00 το βράδυ.
  • Με το πρόγραμμα juiceSSH που εγκαταστήσαμε στο κινητό μας του δίνουμε την εντολή pm-hibernate.Αυτό μπορεί να γίνει τόσο από το τοπικό δίκτυο (lan) όσο και από απομακρυσμένο δίκτυο(wan).