Βήμα-3 σχετικά με τιs IPs

Submitted by johnknowhow on Σάβ, 10/13/2018 - 19:22
network

Τι είναι οι IPs ;;;;

Καυτό θέμα αυτές οι IPs θα προσπαθήσω να είμαι πιο αναλυτικός γι αυτούς που δεν γνωρίζουν και πολλά (όχι οτι εγώ τα γνωρίζω όλα !!!)

Οπως γνωρίζετε πίσω από κάθε domain (το όνομα που γράφουμε σε κάθε browser για να βρούμε ένα site) ,βρίσκεται και μία διεύθυνση IP (πχ 62.54.114.10).Αντί λοιπόν να είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε αυτή την διεύθυνση ,αντιστοιχίζουμε αυτήν με ένα όνομα πχ johnknowhow.gr.Έμείς το μόνο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι το johnknowhow.gr,το γράφουμε στον browser (mozila,explorer κλπ ) και βουαλά !!!! βρίσκουμε το site.

όλες αυτές οι διευθύνσεις εκεί έξω στο internet τις ονομάζουμε δημόσιες διευθύνσεις (public IPs) . Άρα και εσύ για να εγκαταστήσεις ένα home server θα πρέπει να έχεις μία public IP.

wirless

ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΩ ;;;

Κάθε φορά που ο router σου μπαίνει σε λειτουργία τραβάει και μία διεύθυνση από τον provider (την εταιρεία στην οποία έχεις κάνει σύμβαση για internet και τηλέφωνο).Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις :

  • Η διεύθυνση που θα τραβήξει ο router να είναι πάντα η ίδια κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία και την ονομάζουμε static IP και θα ήταν το ιδανικό εάν είχες σύμβαση με την εταιρεία να σου παρέχει τέτοια σταθερή διεύθυνση ,αλλά μάλλον είναι απίθανο να έχεις .
  • Η διεύθυνση που θα τραβήξει ο router σου να είναι διαφερετική κάθε φορά που αυτός κάνει επανεκίνηση και την ονομάζουμε dynamic IP και που σίγουρα έχεις.

όπως καταλαβαίνεις εάν είχες static ip τα πράγματα θα ήταν πιo εύκολα στο να εγκαταστήσεις εναν home server ενώ τώρα θα πρέπει να ακολουθήσεις την διαδικάσια που θα σου περιγράψω στην πορεία του άρθρου.Μην με ρωτήσεις γιατί έχεις dynamic IP και όχι static διότι υπάρχει πληθώρα sites που θα σου εξηγήσουν το γιατί.

Πάμε τώρα να δούμε κάτι άλλο...

Θα μιλήσουμε για τις τοπικές (local) IPs.Τοπική διεύθυνση ονομάζουμε κάθε διεύθυνση που θα πάρει η κάθε συσκευή (Υπολογιστής,tablet κλπ) όταν ξεκινήσει την λειτουργία της ,στο τοπικό μας δίκτυο (LAN) .Με λίγα λόγια όταν μία συσκευή σύνδεθεί στο router μας είτε με wifi είτε με καλώδιo τότε ο router μας θα της αντιστοιχίσει και μία διεύθυνση ,εάν αυτή η συσκευή αποσυνδεθεί από τον router  και ξανασυνδεθεί τότε ο router θα της δώσει διαφορετική διεύθυνση.Εκτός και αν η συσκευή πεί του router ''ξέρεις κάτι ρε φίλε εγώ γουστάρω να έχω πάντα την ίδια διεύθυνση και τότε ο o router πάντα θα σέβεται αυτή την επιθυμία της συσκευής''. Άρα λοιπόν εύλογα καταλαβαίνετε ότι στον υπολογιστή server μας θα πρέπει να του ορίσουμε να έχει πάντα static local IP διότι όταν θα θέλουμε να τον χειριστούμε από το laptop μας δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε ποιά IP του έχει δώσει o router.H IP του θα είναι σταθέρη και θα την γνωρίζουμε.

Χρειάζεται λοιπόν σε πρώτη φάση να γνωρίζεις :

  • Την IP του router σου (όχι την public IP).Συνήθως την γράφει πίσω από τον router η στο manual και  αν την βάλεις στην διεύθυνση ενός browser (mozila,firefox κλπ) θα σου εμφανίσει τις ρυθμίσεις του router σου .
  • Αφού βρεις την ip του router μπορείς να πας στην επόμενη ενότητα στο Βήμα-4