Βήμα-8 Εγκατάσταση webmin

Submitted by johnknowhow on Κυρ, 10/14/2018 - 23:15
webmin

ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ WEBMIN τι είναι πάλι αυτό ;;;;;

Εγκατάσταση webmin : Λοιπόν έχουμε και λέμε.Το Webmin είναι ένα free πρόγραμμα με το οποίο μπορείς να διαχειριστείς τον server σου.(μην ξεχνάς ότι ο server δεν έχει γραφικό περιβάλλον) .

Το εγκαθιστάς λοιπόν μέσα στον server αλλά μπορείς να το διαχειριστείς από οποιονδήποτε browser (mozilla,explorer κλπ) είτε από το τοπικό δίκυο σου (LAN) είτε από άλλο απομακρυσμένο δίκτυο (WAN).

Μέσα από αυτό μπορείς να δεις γραφικά ,όλη την δομή των αρχείων σου διότι περιλαμβάνει και file manager αλλά και να διαχειριστείς όλους τους server που έχεις εγκατεστημένους (apache κλπ) και άλλα πολλά .

Ειδικά γι αυτούς που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα να δίνουν εντολές από το τερματικό του server τότε αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο.

Η εγκατάσταση του σε αυτό το σημείο θεωρώ οτι είναι κρίσιμης σημασίας διότι από την στιγμή που θα το εγκαταστήσουμε , και σε συνδυασμό με το PuTTY που εγκαταστήσαμε σε προηγούμενη ενότητα,θα μας δώσει ελευθερία κινήσεων ,δηλαδή πλέον δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε κοντά στον server μας.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  WEBMIN:

Aπό το τερματικό του server μας γράφουμε την εντολή :

sudo nano /etc/apt/sources.list

Η εντολή αυτή θα ανοίξει μέσω ενός editor (nano) το αρχείο sources.list. Μεταφερόμαστε με τα βελάκια στο τέλος του αρχείου και γράφουμε στην τελευταία γραμμή (χωρίς λάθη):

deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib

Τώρα θα πρέπει να σώσουμε το αρχείο και να βγούμε από αυτό.Αν θυμάμαι καλά αυτό γίνεται με ctrl X και έπειτα το Υ.

Τις επόμενες εντολές αν και μπορούμε να τις δώσουμε από το τερματικό του server θα τις δώσουμε από το laptop μας (η τον άλλο υπολογιστή) για περισσότερη ευκολία, αφού θα τις κάνετε copy-paste από αυτό το site.Θυμίζω οτι το laptot είναι συνδεδεμένο στο wifi μας (τοπικό δίκτυο).

Ανοίγουμε το πρόγραμμα PuTTY και στην φόρμα που θα εμφανιστεί εισάγουμε την IP του server μας (την κάναμε στατική

putty

πλέον θυμάστε;;) τότε το πρόγραμμα θα συνδεθεί στον server και θα ανοίξει ένα τερματικό και θα περιμένει από εμάς να του δώσουμε το username και το password.

Αφού τα εισάγουμε σωστά τότε μπορούμε να δώσουμε εντολές στον server.

κάνουμε copy την κάθε εντολή ξεχωριστά και paste (το paste μέσα στο PuTTY γίνεται με δεξί κλικ) μέσα στο PuTTY.Σε κάθε εντολή θα μας ζητάει πιθανότατα και το password.

cd /tmp
wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc
sudo apt-key add jcameron-key.asc
sudo apt update
sudo apt-get install webmin

Αυτό ήταν ,εάν όλα πήγαν καλά τότε μόλις εγκαταστήσαμε τον webmin.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ :

Ανοίγουμε τον browser μας πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων το :

https://Ip του server:10000    

παράδειγμα (https://192.168.1.90:10000)   (ΠΡΟΣΟΧΗ : είναι https και όχι http)

και τότε θεωρητικά θα εμφανιστεί μία φόρμα για να εισάγετε username και password (αυτά που βάζετε στον server  ή στο PuTTY)

webmin1

και τώρα μπήκατε στον server μέσω webmin.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

webmin2

Έαν θέλετε να μπαίνετε και εκτός τοπικού δικτύου ,από απομακρυσμένο υπολογιστή (αν και δεν το συνιστώ ,για λόγους ασφάλειας ) τότε αλλάζουμε το δίκτυο στο laptop (δηλαδή κάνουμε το κινητό μας access point με 3G data και δίνουμε internet στο laptop) πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων το :

https://public IP του router:10000    

Από εδώ και πέρα θα πρέπει να αρχίσετε να πειραματίζεστε με αυτό το εργαλείο ειδικά με τον file-manager γιατί οι επόμενες ενότητες θα βασιστούν σε αυτό το εργαλείο.